AUTEURSRECHTEN(COPYRIGHT)

Over het begrip auteursrechten, ook wel copyright genoemd, is helaas veel verwarring. Omdat we zo transparant mogelijk willen werken, de rechten van opdrachtgever en -nemer serieus nemen, geven we een heldere uitleg over hoe wij met auteursrechten omgaan.

Een opdrachtgever staat niet altijd stil bij het fenomeen auteursrecht. Laten we een logo-ontwerp als voorbeeld nemen. Vaak is de gedachte; ik heb de opdracht gegeven, ik betaal een flink bedrag, dus het logo is van mij. Dit is echter niet het geval. Grafische ontwerpen vallen namelijk onder het auteursrecht. Deze rechten zijn bij wet geregeld. De opdrachtgever krijgt het gebruiksrecht over, in dit voorbeeld, het logo. Kortom: bij een ontwerp krijgt u het exclusieve gebruiksrecht. Het auteursrecht blijft bij de maker, in dit geval Lunatino Creations.

Wanneer u bij ons opdracht geeft tot het ontwerpen van een logo, huisstijl, website-ontwerp, enz, dan zijn er daarom twee keuzes.

De auteursrechten worden niet afgekocht:

U heeft dan een exclusieve gebruikslicentie. Daarbij zijn de volgende zaken aldus geregeld:

  • U mag niets aan het ontwerp veranderen of aanpassen
  • U mag het ontwerp gebruiken naar eigen behoefte.
  • Voor opdrachten, door ons uitgevoerd, betaalt u geen extra kosten
  • Wilt u zelf het logo gebruiken, bijvoorbeeld omdat u zelf of een ander bureau een advertentie op wil maken, dan kunt u te allen tijde een logo in gewenste maat en bestandsformaat bij ons opvragen.
  • Het bestand wordt altijd op maat, vanaf het bronbestand gegenereerd om kwaliteitsverlies te voorkomen. Wij vragen hiervoor een kleine bijdrage voor de werkzaamheden.
  • Bestandsformaten zijn .jpg, .gif, .png of .tif, afhankelijk van de behoefte
  • De bronbestanden zoals .ai, .psd en .indd blijven altijd bij Lunatino Creations
  • Voordeel: Lunatino Creations zal het ontwerp bewaken tegen misbruik. Het logo kan niet gaan ‘zwerven’ en voorkomt dat uw ontwerp op een verkeerde manier wordt toegepast. Denk aan niet correcte verhoudingen, verkeerde kleurnummers, andere lay-out, andere lettertypes, slechte kwaliteit van het bestand, enz.

De auteursrechten worden wél afgekocht:

  • U heeft naast het exclusieve gebruiksrecht, de volledige vrijheid het logo aan te passen zoals u dat zelf wilt;
  • U ontvangt het logo ontwerp in verschillende bestandstypes: .jpeg, .pdf, .gif en .eps (dus ook de bronbestanden) U heeft als nieuwe eigenaar de volledige vrijheid om over het ontwerp te beschikken

De kosten voor het overnemen van het auteursrecht (of copyright)
Aan het overnemen van het auteursrecht zijn kosten verbonden. De kosten bedragen drie keer het factuurbedrag. Als u een logo laat ontwerpen voor € 695,00 excl. btw, dan betaalt u voor het overnemen van de auteursrechten 3x € 695,00 excl. BTW extra.